‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Online versie pijltje
Wetenschapsnieuws van de VU
 
Wat vrouwen écht tegenhoudt op de werkvloer

Nog altijd is er een gebrek aan vrouwen in leidinggevende posities. Vraag mensen waarom dat zo is, en je zult van de overgrote meerderheid horen dat het iets te maken heeft met de voorkeur van vrouwen in de balans tussen werk en gezin, of omdat vrouwen niet geschikt zijn voor leidinggevende functies. Gedragswetenschapper Sofia Schlamp zet daar grote vraagtekens bij. Uit haar onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen eigenlijk niet verschillen in hoe ze zich als leider gedragen, maar werknemers hun vrouwelijke leiders negatiever beoordelen dan hun mannelijke leidinggevenden.

Lees verder
 

 
Waarom de schaal van Richter niet klopt
Aardbevingen kunnen een behoorlijke ravage aanrichten. Niet zo gek dus dat zo'n gebeurtenis het nieuws domineert. Maar klopt deze informatie wel? Geolooog Bernd Andeweg ziet het nog vaak genoeg misgaan. In deze video van de Universiteit van Nederland legt hij - met pijn in het geologenhart - uit hoe dat zit. 
 
 
Beeld van Schiphol van invloed op ontwikkeling luchthaven

Het idee van Schiphol als 'de succesvolle luchthaven' is niet altijd gangbaar geweest. Lang was de toekomst onzeker, Vanwege concurrentie met andere Nederlandse luchthavens, hoge kosten voor passagiers en later door het bezorgen van overlast voor de regio. Toch zit het beeld van Schiphol als de belangrijkste luchthaven van het land diepgeworteld in het Nederlandse collectief bewustzijn. Dat blijkt uit het onderzoek van architectuurhistoricus Iris Burgers, die wederkerigheid tussen de ruimtelijke ontwikkeling en het ‘beeld’ van Schiphol met elkaar vergeleek voor de periode van 1920 tot 2006. Lees verder
 

 
Huidige belastingen belemmeren circulaire bedrijfseconomie

Belastingen in Nederland houden geen rekening met circulaire bedrijfsmodellen en vormen daarmee een belemmering voor een circulaire bedrijfseconomie, een economisch systeem waarin zo min mogelijk afval ontstaat. ‘’Met de recent gepresenteerde klimaatplannen van de Europese commissie is juist nú het moment om de belastingen zo in te richten dat zij circulaire bedrijfsmodellen niet tegengaan maar juist stimuleren’’, aldus hoogleraar fiscaal recht Albert Bomer.

Lees verder

 
Expert Matty Berg: “Bodemdieren zijn onmisbaar voor de natuur”

Tijdens de Bodemdierendagen – van 24 september tot en met 6 oktober – roepen wetenschappers iedereen in Nederland op om bodemdieren te tellen. Zo kan in kaart worden gebracht hoe het ervoor staat met onze ‘bodemschatjes’, zoals VU-dierecoloog Matty Berg de kleine, maar onmisbare beestjes ook wel noemt: “Bodemdieren zijn klein, maar ze houden de bodem gezond. Dat is onmisbaar voor de natuur, ook in steden en dorpen. Zo ruimen ze de herfstbladeren voor ons op en zetten die om in voedsel voor de planten van volgend jaar.” 

In contact komen met Matty? Dat kan via onze Bèta-persvoorlichters. 

 
Expert Susan Legêne: “Staken is hard werken”

Aan het werk, is het thema van de maand van de geschiedenis. Historicus Susan Legêne ziet de geschiedenis van werk-weigeren als een uiting van waardigheid en een streven naar sociale weerbaarheid. “De Nederlandse geschiedenis kent beroemde voorbeelden zoals de Spoorwegstaking van 1903, de Februaristaking van 1941 of de Schoonmaakstersstaking van 1949. Ook het weglopen van plantages door Marrons in Suriname of de consequente weigering de koloniale autoriteiten te erkennen van de Indonesische ‘non-coöperatieve’ beweging die streed voor onafhankelijkheid laten dit zien. Het zijn daden door individuen met een grote impact op hun leven, en een grote betekenis voor de samenleving als geheel.” 

In contact komen met Susan? Dat kan via Doede van der Hoeven, persvoorlichter Geesteswetenschappen. 
 

 
Op de agenda

A multi-dimensional approach to European mail armour. Promotie. M.A. Wijnhoven, vrijdag 1 oktober 2021. Lees verder.

Tailored Laser-Droplet Interaction. Promotie. R.A. Meijer, maandag 4 oktober 2021. Lees verder.

Changing Perspectives: Studying the Temporal Dynamics of Organizational Leadership and Employee Wellbeing. Promotie. J.T. Vullinghs, maandag 4 oktober 2021. Lees verder.

Untangling the mesh of social stress: Extracellular matrix remodeling in preclinical models of psychosocial stress. Promotie. M. Koskinen, dinsdag 5 oktober 2021. Lees verder.

Nehalennia's Lowlands. Promotie. J.C. Minkjan, dinsdag 5 oktober 2021. Lees verder.

Ken uzelven: Werk aan relationele persoonlijkheid. Oratie. R.E. de Vries, vrijdag 8 oktober 2021. Lees verder.

Imagination, Visualization and Architecture: Amsterdam Airport Schiphol from 1919 until 2006. Promotie. I.S. Burgers, woensdag 6 oktober 2021. Lees verder. 
 

 

Molecular characterization of the synapse from a proteomic perspective. Promotie. M.A. Gonzalez Lozano, maandag 11 oktober 2021. Lees verder.
 

Implications of lead isotope variation in lead white from 17th century Dutch paintings. Promotie. P. d'Imporzano, dinsdag 12 oktober 2021. Lees verder. 
 

Essays in Development Economics. Promotie. M. Wiegand, dinsdag 12 oktober 2021. Lees verder. 

Christ coming home. Promotie. C. van Dam, dinsdag 12 oktober 2021. Lees verder. 

Portrait of a Pathogen. Promotie. J.L. Gallant, woensdag 13 oktober 2021. Lees verder.

Early magmatic processes on Mars. Promotie. C.P.A. Brustel, donderdag 14 oktober 2021. Lees verder.

Women Striving for Leadership: The Role of Follower Perceptions and Organisational Structure. Promotie. S.N. Schlamp, donderdag 14 oktober 2021. Lees verder. 

 
Leestip - De dagelijkse praktijk van de ombudsman (m/v/x)

In haar boek Ombudswerk in het hoger onderwijs vertelt VU-ombudsman voor studenten en medewerkers Lies Poesiat over de dagelijkse praktijk van haar werk. Hoe geeft de ombudsman in het hoger onderwijs op een juiste en effectieve manier invulling aan dat werk? Wat voor een soort klachten worden er behandeld? En hoe om te gaan met de klagers en beklaagden? Deze en meer vragen beantwoordt zij in deze praktische wegwijzer. Niet alleen handig voor ombudsfunctionarissen, maar ook voor bestuurders, beleidsmedewerkers en potentiële gebruikers van de ombudsfunctie.

 
Kun jij onderin het template van W-zine zetten: Aan- of afmelden voor W-zine / persberichten? Klik hier.